Microsoft Stream 2.0

Stream 2.0

Snart rullar Microsoft ut Stream 2.0. Syftet med en ny version är att skapa en bättre användarupplevelse nu när det finns bättre funktionalitet i OneDrive och SharePoint för strömmande video.  

Utrullningen av tjänsten ska ske officiellt under juli månad i år. Däremot kan man redan nu använda en del av funktionerna som kommer finnas i Stream 2.0. Till exempel är inspelning av Teamsmöten en sådan funktion som delvis redan flyttat lagringen av inspelningen till One Drive och Sharepoint. Om man inte fått ta del av detta ännu går det att aktivera manuellt. Dessutom kan man nå det nya gränssnittet för den uppdaterade versionen via den här länken.  Det nya gränssnittet är fortfarande en väldigt sparsmakad vy men det kommer fler funktioner allt eftersom Microsoft lägger till dem. 

Stream är en tjänst med ca 4-5 år på nacken

När Stream 1.0 lanserades så hade OneDrive och SharePoint inte kapacitet nog att driva en strömmande film i HD-upplösning. Detta gjorde att man satte upp en videotjänst i Azure för att driva och lagra filmer för StreamNackdelen med denna lösning var att behörighetssystemet blev komplicerat. Dessutom gömdes admincentrat vilket gjorde att få ens visste om att det fanns. Dessa saker medförde att användarupplevelsen blev långt ifrån bra. 

Övergången från 1.0 till 2.0

Funktioner kring textning och översättning kommer inte att vara på plats från början men kommer efterhand. Därav kan det finnas behov av att jobba kvar i den gamla miljön ett tag till för vissa användareSkärminspelning kommer att finnas med i nya versionen och det kommer även ett filmredigeringsverktyg lite längre fram under resan. 

Stream 1.0 och Stream 2.0 kommer att fortleva sida vid sida fram till dess att alla funktioner som finns i 1.0 är aktiva i Stream 2.0 samt att det finns ett migreringsverktyg för att flytta data från 1.0 till 2.0. Mover är det verktyg som kommer att användas för migreringen och man hoppas att ha detta klart i början av 2022 för att sedan kunna stänga Stream 1.0 under 2023.