Single Sign-On & AD FS

En inloggning till flera tjänster

Single Sign-On med AD FS

AD FS är en funktion och webbtjänst i operativsystemet Windows Server som tillåter delning av identitetsinformation utanför ett företags nätverk. Det autentiserar användare med deras användarnamn och lösenord.

AD FS ger användaren

  • Ökad produktivitet
  • Minskad administration
  • Bättre användarupplevelse
  • Högre användningsgrad av molntjänster
  • Mindre kontohantering

Vad är AD FS?

Active Directory Federation Services (AD FS) är en tjänst för att centralisera inloggningar inom en organisation. Det ger möjlighet till att använda en och samma inloggning mot flera system, oavsett om de är interna eller molnbaserade. Några exempel på system som kan kopplas till AD FS är Microsoft 365 och G Suite. Utöver möjligheten till en central identitet öppnas det dessutom upp för möjligheter med SSO (Single Sign On). Med SSO behöver användaren bara logga in en gång och blir sedan automatiskt inloggad i de system som är kopplade till den datorn. Detta gäller även för MFA (MultiFaktor Autentisering) till system som normalt inte stödjer det.

blogg, Appen Kurspaket uppdateras

Vad är fördelarna med AD FS?

Det finns en rad positiva fördelar med centraliserad inloggning. Med en identitet minskar risken för förlorade inloggningsuppgifter, förvirring kring vilken identitet som skall användas för vilket system, samt att inloggningsmetoden blir standardiserat oavsett system. Med SSO kan man minimera antalet inloggningar för användarna med bättre användarupplevelse och färre potentiella felkällor i det dagliga arbetet. Vi arbetar tillsammans med IT för att se till att enheter och tjänster är konfigurerade för SSO. Med stöd för MFA säkerställer vi att system och information kan klassas och skyddas i enlighet med hur känslig systemet och informationen är. Med AD FS och MFA kan vi även skydda tjänster som själva inte har stöd för MFA.

Vanliga tjänster vi sätter upp i AD FS

microsoft
google
ilt-logo
Skolon
NE_logo_positiv
Unikum logo
schoolsoft_logo_dark
dugga
Studentlitteratur-–-logotype-250
its-learning-logo360x240
Skola24 logo
Skolverket
Skolfederation
exam
Liber
appleSchool

Fördjupande läsning

I vår support-portal finns fördjupande artiklar till produkten. Här hittar du också massor med support-artiklar. Ta gärna en titt - vi älskar att hjälpa till!

Supporttekniker