Windows 11 släpps idag!

Windows 11 Släpps idag!

Nya versionen av Windows släpps 5e Oktober, vad behöver vi veta?

Nya versionen av Windows släpps idag. Under sommaren och tidig höst har Windows 11 funnits tillgängligt för Windows Insiders, och släpps idag på bred front. Vi har under hela hösten arbetat på att få fram information för att leverera till våra kunder. De sista rapporterna började dyka upp i våra kunders miljöer i fredags och för sista kunden idag.

Varför Windows 11

Windows 11 ger en tydlig brytpunkt på grund av nya krav inför installation av Windows. Några av kraven är de som vi vanligen väntar oss av en ny version av operativsystem. Starkare processorer, mer ram, bättre skärm mm. De hårdaste kraven är dock gällande säkerhetsfunktioner, med krav på TPM2.0, Secure Boot och UEFI.

För användarna innebär Windows 11 ett uppiffat UI med runda kanter och en betydligt bättre inställningar-app. En förändring mot tidigare är att där Windows 10 fått två större uppdateringar per år, så kommer Windows 11 endast få Feature Updates en gång årligen. De månatliga Quality-updates fortsätter som vanligt. Patch-Tuesday även framöver alltså!

Enhetshantering

För Enhetshantering/Modern Arbetsplats från Eventful så kommer Windows 11 att hanteras med samma verktyg som vi använt för Windows 10. Microsoft Endpoint Manager och AutoPilot kommer även fortsatt vara nyckeltjänster i vår leverans, och vi ser fram emot att fortsätta vårt arbete tillsammans med er för att få era enheter att hanteras så effektivt som möjligt.

Tillkommer några licensavgifter?

Det tillkommer inga avgifter kring Windows 11. Varken för Eventfuls tjänster, eller för Microsoft. Enheter som är grundlicensierade för Windows 10 kan kostnadsfritt uppgraderas till Windows 11, och de licenser som idag ingår i Microsoft 365 A3/A5 och Windows 10 Enterprise A3/A5 gäller även för Windows 11.

Hur uppgraderar vi?

Uppgradering till Windows 11 kan skötas via Endpoint Manager via Feature Update Policy. Innan detta görs bör man ha gått igenom sin miljö och kontrollerat att alla enheter kan uppgraderas till Windows 11. Här hjälper vi gärna till, och har som en start gjort iordning en utläsning som bör dyka upp här i er Kundyta i Teams under dagen. Utöver det man kan se i Endpoint Manager i Microsofts Rapport, så har vi sammanställt detta per datormodell så det blir lättare att planera för vilka åtgärder som behövs inför uppgradering.

Hur stoppar vi Windows 11?

Vi har full förståelse för att man inte vill införa Windows 11 från dag 1, av många anledningar. Enheter som hanteras av Endpoint Manager kommer inte att automatiskt uppgraderas om man inte skapar en uttrycklig policy för det. Under de kommande dagarna kommer vi utföra tester för att kontrollera att olika andra inställningar inte påverkar detta. Vi har av naturliga skäl inte kunnat testa detta ännu, men informationen från Microsoft har de senaste dagarna varit tydliga.

Kan vi få dessa rapporter trots att vi inte är kunder på Enhetshantering?

Självklart kan Eventful hjälpa er med en kartläggning av era befintliga enheter. Kontakta oss redan idag på offert@eventful.se så får ni stenkoll på uppgraderingen till Windows 11. Exempel på hur en sådan kartläggning ser du längre ner på sidan.
Läs mer om Eventfuls tjänst Enhetshantering här.