Haldor och Eventful – viktiga delar i Vingåkers digitala resa

Vingåker väljer Haldor och Eventful

Haldor och Eventful – viktiga delar i Vingåkers digitala resa

En stor portion mod, vilja och goda samarbeten är några anledningar till varför skolan i Vingåkers kommun nu ligger i digital framkant. Kombinationen av Teams, Haldor och Eventful har bidragit till att studieresultaten vänt starkt uppåt.

– Jag skulle säga att vi är en kommun som vågar sticka ut hakan, säger Dan Ulf, IT-chef i Vingåkers kommun.

I Vingåkers kommun brottades de under en lång tid med låga studieresultat, vilket man bestämde sig för att ändra på.

– I en liten kommun jobbar vi nära varandra och här finns ett stort fokus på lösning. Det är dessutom en IT-intresserad kommun, säger Dan Ulf.

Modern högstadieskola

Bygget av en helt ny högstadieskola år 2019 var det som blev startskottet för en rejäl satsning på digitalisering inom skolan.

– I den nya skolan är det mycket fokus på IT – det är presentationsskärmar på många ställen med information, matsedel och så vidare. En tacksam miljö att jobba digitalt, med smartboards i alla klassrum och ett bra wi-fi, berättar Dan Ulf.

Kontakten med Haldor och Eventful, var ett led i den digitala satsningen. Dan Ulf gick i bräschen för att leda skolan in i en värld av digitalt lärande.

– Jag har alltid haft brinnande intresse för digitalisering i skolan, den ligger mig varmt om hjärtat.

Haldor – ett naturligt steg

Vingåkers kommun ville bygga en digital miljö som var lättskött och stabil. I och med att man redan använde sig av Microsofts Teams och Office365, blev det naturligt att även investera i Haldor och Eventful.

– Haldor är byggt av pedagoger och med tekniker som fokuserar helt och hållet på slutanvändaren. Skolpersonalen fick testa Haldor och då fick vi bekräftat att det var precis vad vi letat efter. Efter utbildning och inkörningsprocess så har det landat väldigt rätt och alla är nöjda.

Dan Ulf fortsätter:

– Jag var såld innan skolan tittade på det. Det som var bra är att Eventful och Haldor erbjuder färdiga paketeringar för hur det hela ska sättas upp, och det är baserat utifrån erfarenhet och vad verksamheten behöver. Införandet gick snabbt och vi fick en bra guidning.

”Haldor och Eventful fungerar riktigt bra tillsammans”

För en kommun i digital framkant, blev det naturligt att komplettera Teams med Haldors pedagogiska och sömlösa tjänster, och att använda Eventful som integrationslösning.

– Vi har en likvärdig skola där alla på mellanstadiet och högstadiet har Haldor. För oss var det en viktigt att det uppfattas som ett system och användare bara behöver logga in en gång. När vi började med Haldor var det ett ungt system under utveckling, men de har lyssnat på våra önskemål och synpunkter. Vi har testat Haldor ända in i kaklet och upplever att de är tacksamma för våra inspel. Haldor och Eventful fungerar riktigt bra tillsammans.

Han specificerar:

– Eventful blir som bryggan mellan befintlig Microsoft-miljö och Haldor.

Att paketera allt i en pedagogisk miljö, är enligt Dan Ulf nyckeln till framgång. Förutom Haldor och Eventful använder sig skolan i Vingåkers kommun av Microsoft Autopilot, vilket bland annat innebär att datorn alltid är uppdaterad. Utan en driven ledning, IT-intresserad personal och en lärarkår som är nyfiken på digitala läromedel, hade inte Vingåkers digitala resa kommit så långt.

– Det märks att lärarna tagit till sig av digitaliseringen. Det är numera ett naturligt inspel i vardagen, inte en plusmeny utöver det vanliga.

Hitta sin digitaliseringsstrategi

Hans råd till andra mindre skolor som står inför en digital utmaning – eller äventyr, är att flyta med strömmen och hitta systemlösningar som gifter sig med varandra.

– Alla kommuner brottas med för små resurser, men jag tror att man måste våga gå med i strömmen. Hitta system som är enkla att använda och där allt är enhetligt. Blanda inte systemen. Vi har gått Microsoft-spåret och har Autopilot, Teams, Haldor, och Eventful. Det tror jag är klokt, och jag rekommenderar att man hittar sin egen strategi.

Läs mer om hur du kan koppla ihop ditt digitala ekosystem här!

Titta även på hur Haldor kan erbjuda Pedagogiska tjänster, sömlöst integrerade i Microsoft Teams.