Lyckas med den personliga touchen vid distansmöten

Lyckas med den personliga touchen i digitala möten

Har du tänkt på hur vissa personer kan få dig på gott humör med bara hur de är? Du kanske har gått från ett möte med ett leende på läpparna och sagt för dig själv: ”vilken härlig människa!”.
Första intrycket betyder mycket och kroppsspråket utgör en stor del! Går detta att uppnå även vid distansmöten?

 

Klart det gör!
Många av oss har mer digitala möten än någonsin just nu. Vilket gör att vi inte skakar hand när vi presenterar oss eller med ett leende frågar om sommaren varit bra. Här kommer några tips för att lyckas med den personliga touchen vid distansmöten.

 

Kroppsspråk

Ha som rutin att några minuter i början av mötet alltid ha kameran på. Då kan ni se varandra, smittas av ett leende och få en tydlig bild av personen som pratar. Har ni ett möte utan att någon ska dela skärm kan ni fortsätta att ha ögonkontakt under mötet. Att kunna diskutera med hjälp av händer och ansiktsuttryck gör mycket för samtalet och för relationerna! Ska ni däremot dela skärm kan det vara bra att stänga av kameran för att spara kapacitet.

 

Tekniken

Se gärna till att högtalare och mikrofon fungerar som de ska innan mötet drar igång. Lär dig inställningar och hur du växlar mellan olika enheter om det skulle börja strula. Ta för vana att putsa av kameran innan du visar din bild med en putsduk.
Är ni många i mötet kan du stänga av din mikrofon när du inte pratar för att minimera störande ljud. I Microsoft Teams kan du enkelt trycka på mellanslagstangenten för att slå av eller på mikrofonen.

 

Placering

Har du ett fönster i rummet kan du försöka att få ljuset mot dig. Det gör att du får ett smickrande sken i ansiktet och de andra kan se dig tydligt. Har du en portabel kamera, placera den i ögonhöjd så rakt mot mitt ansikte det går. Är din kamera inbyggd i datorn kan du med fördel ställa datorn på några böcker för att linsen ska komma i ögonhöjd.
Ta även en titt bakom dig och se vad dina möteskollegor ser mer än dig. Du kanske kan ställa undan lite saker eller byta plats så en blomma står bakom dig istället för tråkiga pärmar. Du kan även använda färdiga bakgrunder i Teams, läs här hur du gör. Se bara till att inte ha samma färg på tröjan som bakgrunden. Resultatet blir att den försvinner och kvar återstår endast ett läskigt flygande huvud!

 

Talet

Försök att prata tydligt och skippa att göra bekräftande ljud som mm, aa, precis och så vidare om ni är många i mötet. En liten vink eller tummen upp fungerar när ni ser varandras bilder.
Vid just digitala möten är det extra viktigt att alla presenterar sig och talar om vilken roll man har i mötet. Tilltala varandra vid namn när du talar till en specifik person i ett större möte, det kan vara bra för tydlighetens skull. Dessutom gillar de flesta av oss att hörs sitt namn och man fokuserar kanske lite extra när man hör det.
Om du repeterar en liten del av det den andra just sagt bekräftar du att du lyssnat och visar att du vill diskuterar vidare. Men se upp så det inte liknar barnens härmlekar, det kan bli pinsamt.

 

Mycket teknik utvecklas hela tiden för distansmöten men visst saknar vi det fasta handslaget och de varma leenden vi bara kan få i verkligheten. Under tiden lär vi oss och utvecklas i raketfart. Kom ihåg att umgås och småprata även om det är digitalt, ett flygande huvud kanske kan locka till sig ett skatt en regnig dag?