Ö till Ö – ingen match för team Eventful No Limits aHEAD!

simning 3

Snart är det dags för en av världens tuffaste lopp – Ö till Ö

På måndag är det dags för den klassiska swimruntävlingen Ö till Ö, som äger rum i Stockholms skärgård mellan Sandhamn och Utö. I swimrun, som är en multisport, växlar de tävlande mellan att simma och springa. Det är 24 simsträckor på totalt 10 km, vilket innebär att deltagarna tvingas ta sig i och ur vattnet 50 gånger. Deltagarna ska även springa uppe på öarna. Löpsträckorna, uppdelat på flera etapper, är sammanlagt 65 kilometer, så den totala sträckan för tävlingen är hela 75 kilometer lång. Det finns tre olika klasser i loppet, herrar, damer och mixat lag. Deltagarna simmar och springer alltid i par. Det har dels med säkerheten att göra, men också för att det är en unik upplevelse att dela med någon.

 

Ö till Ö är rankat som en av världens tuffaste lopp och det krävs mycket träning och förberedelser. Johanna Engström, som deltog i tävlingen för första gången förra året, simmade då tillsammans med sin granne Robert. Eftersom han är simmare i grunden fick hon mycket hjälp med sin simträning och kunde därför finslipa på sin crawlteknik. De hade 8 månader på sig men det gick riktigt bra. Så bra att det klarade hela loppet på 9 timmar och 27 minuter. I år ställer Johanna upp i Ö till Ö med sin man, Jonas. Både Johanna och Jonas har tidigare simmat Ångaloppet, ett swimrun på 22 kilometer. Men även Jonas blev sugen på att ställa upp i Ö till Ö efter Johannas insats. Förra året åkte de på löparläger med löparklubben till Engadin. Lägret avslutades med en Ö till Ö världscup, vilket också är ett kvallopp till Ö till Ö worldchampionchip. Det blev ganska hård träning den veckan, mycket backträning och smältvatten, berättar Johanna. Men de lyckades riktigt bra och knep en fjärde plats, trots att förutsättningarna inte var kanon med så många mil i benen. Jonas och Johanna kvalade in på sitt resultat till Ö till Ö och har därefter sprungit och simmat mer än vanligt. Fyra riktigt långa pass har det blivit i sommar på över fyra timmar.

 

På tävlingdagen
På söndag bär det av till Djurönäset för tävlingsgenomgång och på måndag morgon klockan 3.45 är det dags för frukost. Starten går någon gång mellan 5:50-6:10, beroende på när Finlandsfärjan har passerat första simsträckan. Nästan alla som simmar har en lina mellan sig och sin partner, både för säkerheten och för upplevelsen. Den hjälper även simmarna att hålla riktningen och den som är lite starkare i vattnet kan dra den andra. Johanna och Jonas har på sig swimrundräkter, som är en slags våtdräkt som går att springa i och som även gör att man flyter lite bättre. Mellan benen har man ett flytredskap som kallas Dolme för att man ska flyta bättre. I vattnet vilar man benen för att spara på krafterna till löpningen och för att få ett så bra grepp som möjligt i vattnet använder man paddlar. Under loppet finns det flera energistationer där man kan äta bullar, energikakor, bananer, och energidryck. Det är jätteviktigt att fylla på med energi för att orka, annars är man illa ute. – Vi är noga med att stötta varandra, för när man blir trött kommer det dippar. Det är då de negativa tankarna kommer säger Johanna. Då måste ens partner påminna en om att fylla på med energi och dra ett tyngre lass ett tag.

– Vi ska göra vårt bästa på måndag och ha roligt, säger Johanna och vi är jättestolta över att få representera Eventful som sponsrar oss med anmälningsavgiften till loppet.

 

Vi hoppas på lugnt och fint väder på måndag! Stort lycka till Johanna och Jonas!

Vill du veta mer om Ö till Ö läs mer här

Foto: Johanna Engström